Perimetrosz, azaz Pi

A π (pi) egy matematikában és fizikában használt valós szám. A leggyakrabban használt, euklideszi geometriában a kör kerületének és átmérőjének hányadosaként definiálják, ami a körök hasonlósága miatt minden kör esetén azonos.

 Arkhimédész bebizonyította, hogy a kör kerületének és átmérőjének aránya ugyanannyi, mint területének és sugara négyzetének az aránya. Ezt nem hívta π-nek, de megadott egy módszert e számérték tetszőleges közelítésére.

A görög π- betű a perimetroszból jött azaz a kerület szót rövidíti. Ezt a jelölést először William Jones használta 1707-ben, majd Leonhard Euler által 1737-ben lett igazán ismert. A  π-t ritkábban Ludolph-féle számnak is nevezik. A német matematikus Ludolph van Ceulen tiszteletére, aki a  π -nek minél több tizedesjegyét próbálta meghatározni.

Érdekességek a π számmal kapcsolatosan:

  • A π-versek. Lényegük, hogy a szavak annyi betűből állnak, mint a pi soron következő számjegye. A jó pi-versek sok számjegyet adnak meg és szigorúan a tárgynál maradnak. Ezeknek a kritériumoknak csak igen kevés mű tud eleget tenni.

Minden idők legjobb magyar nyelvű pi-versét Szász Pál matematikus írta 1952-ben:

A mindennapi életben a  π értékére 3,14 használatos, de a tudományban sokkal nagyobb pontossággal használják ezt a számot.

A  π ötven tizedesjegyig:

3,1415926535 8979323846 2643383279 5028841971 6939937510 …

Mivel a  π  irracionális szám, tizedestört alakja végtelen és nem ismétlődik periodikusan. Néhány tizedesjegynyi pontosság többnyire elegendő a mérnöki és tudományos munkákhoz, de modern számítástechnikai módszerekkel már 8 billiárd (8 × 1015) jegyét is kiszámították,  mégsem fedeztek fel a számjegyek közt semmilyen rendszerességet.

David Macdonald volt az, aki ötven tizedesig lekottázta a  π  értékét, és zongoradarabot írt úgy, hogy a billentyűket számértékekkel látta el.

Ide kattintva, hallgassuk meg.

A  π nemzetközi világnapja március 14., hallgassuk meg, hogyan szól a szám egymást követő jegyeiből megalkotott dallam.

Baricz Barbara, X.o

Kategória: Hírek, események | A közvetlen link.