Magyarságtörténelem verseny Nagyváradon

Miután szerencsésen továbbjutottunk a megyei szakaszon, nagy izgalommal eltelve vártuk, hogy megrendezésre kerüljön az országos szakasz is.

Élménybeszámoló a Nagyváradon megrendezett magyarságtörténelem verseny után

Reggelre értünk oda, de még nem volt ott a szálláson minden csapat, így volt időnk kipihenni az utazás fáradalmait, amit nagyon díjazok. A szobánkban összeismerkedtünk egy másik csapattal is, és utána nyugovóra tértünk.

Innen átmentünk a Nagyváradi Művészeti Líceumba, itt volt megtartva a megnyitó ünnepség. Ezek után elindultunk várost nézni. Megnéztük különböző nevezetes helyeket, tereket, épületeket, szobrokat és végül betértünk az Ady Endre múzeumba. Utána megnéztünk egy táncszínházi előadást és jöhetett a vacsora.

Másnap volt a verseny. Az érdekesség az volt, hogy két része volt a versenynek. Az egyik az írásbeli forduló, a másik a szóbeli. Ez mögött az áll, hogy a megadott témakörökből választott jeleneteket be kell mutatni. Előbb az írásbeli fordulóra került sor. Az írásbeli forduló fél órát késett, de végül nekiláttunk. 2 óra állt a rendelkezésünkre, hogy megoldjuk a feladatokat. Szerintem az eleje egy kicsit túl merevre volt véve, hiszen nem azon volt a hangsúly. Azzal, hogy ilyen sok időt töltöttünk el az adatok megadásával, elvett a versenyhelyzet élményéből. A feladatok, az utolsó kivételével, nagyjából mentek.

A mi színdarabunk Fogarasy Attilától az Emléke sír a lanton még című történelmi játék egyik jelenete volt, ami nagyon jól sikeredett. Nagyon élveztem mások előtt is Fuchs rendőrfelügyelő bőrébe bújni, és dirigálni a csapattársamnak, Szimat rendőr spiclinek.

Zárásként el akartunk még menni Szent László sírjához de lekéstük, úgyhogy meglátogattuk a Bihar megyei püspökséget, ami nagyon szép volt.

Másnap reggeliztünk, majd misére mentünk. Visszamentünk a szállásra, elhoztuk a csomagjainkat és mentünk az iskolába az eredményhirdetésre. Itt kiderült, hogy 13-dikok lettünk. Megvoltunk elégedve az eredménnyel, mert úgy gondoljuk, hogy egy országos versenyen ez egy szép eredmény. Az iskolából mentünk a vonatállomásra és elindultunk haza. Este 22 órára haza is értünk.

Összességében ez egy élményekkel tele kirándulás volt. Úgy gondoljuk, hogy rengeteg hálával tartozunk a felkészítő tanárnak, Fazakas Gizellának és azoknak a tanároknak, akik idejüket nem sajnálva hozzájárultak a versenyre való felkészüléshez.

Írta: Laczkó Bálint-Jenő, VII. B és Lőrincz Dóra, VI. A.

Kategória: Hírek, események | A közvetlen link.