Kerekítő -módszertani képzés

2023. június 10-én intézményünk vendége J. Kovács Judit volt, a Kerekítő módszertan megalkotója és a Kerekítő foglalkozások vezetője. Ezen a képzésen 20 óvodapedagógus vett részt, a környező településekről: Gyergyószentmiklósról, Gyergyóújfaluból, Gyergyócsomafalváról.

A képzés első felében elsajátíthattuk és begyakorolhattuk a bábfogás technikáját és megtanultuk azt is, hogy miként kelthető életre egy egyszerű kesztyűbáb illetve csoportbáb. Megismerhettük Kerekítő manót, akivel könnyen azonosulhat az óvodáskorú kisgyermek. A módszer érdekessége az, hogy semmiféle előzetes ismeretre, képzettségre nincs szükség, hisz a bábozás helyes technikáját könnyebb elsajátítani, mint a helytelen berögzüléseket javítani. A bábozás során semmiféle különleges kellék nem szükséges, hisz nem meséket bábozunk el, hanem azt tanuljuk meg, hogy miként válhat Kerekítő manó a mindennapjaink részévé, néhány perces jelenet formájában.

A program során olyan egyszerű ötleteket sajátíthattunk el, amelyeket azonnal kipróbálhatunk az óvodai csoportunkban, mindenféle előkészület nélkül.

A képzés második felében pedig a Kerekítő mondókás könyvcsaláddal ismerkedtünk meg, és közös mondókázáson vehettünk részt.

Ezután pedig minden óvodapedagógus választhatott egy tárgyat ( kalap, edény, dinnye, seprű, tök stb.) és Kerekítő manóval bemutathatott egy kis jelenetet. Judit pedig értékelte a kis előadást, kiemelve a pozitívumokat és megjegyezve az esetleges hibákat is. Egymás előadásából és jeleneteiből nagyon sokat tanulhattunk, ötleteket gyűjthettünk. A képzés utolsó részében pedig közösen játszottunk el néhány érdekes mondókás játékot.

Nagyon tetszett ez a módszer a pedagógusoknak, hisz az óvodai élet bármely tevékenységébe könnyen beépíthető a Kerekítő manó használata és remek motivációs eszköz.  A gyerekek jó barátja ez a manó, aki segít a közösségformálásban, és az érzelmi intelligencia fejlesztésében is. A zárkózott és az örökmozgó gyerekeket is rabul ejti.

Intézményünk minden óvodapedagógusa részt vett ezen és képzésen és a közeljövőben mindenképp alkalmazni szeretnénk ezt a módszert csoportjainkban. Célunk pedig az, hogy hamarosan Kerekítő mintaintézménnyé váljunk. A képzés szervezői: Zsigmond Hajnal módszertani felelős, Kiss Zsuzsanna iskolai tanácsadó, Györffy Kinga, adminisztrátor voltak.

Zsigmond Hajnal, óvónő

Kategória: Hírek, események | A közvetlen link.