Elballagtak a diákjaink

„Ne álmodd az életet, hanem éld az álmaid.”

Képgalériánk megtekinthető a képre kattintva.

Tábi Arnold XI.-es diák beszéde a ballagókhoz:

Tisztelt Egybegyűltek, Szülők, Tanárok és Kedves Ballagó Diáktársaim!

Különleges nap ez a mai… Hogy miért is olyan fontos? Nekünk 11.-eseknek azért mindenképpen, hiszen innentől kezdve mi leszünk a legnagyobbak a diákok között… Ma, még egyszer, Ti vagytok a főszereplők, hiszen mindenki Értetek van itt. Itt ültök 26-on összeszorult szívvel, de ha rátok nézek mégis reményteli arcokat látok. Eddig ti voltatok iskolánk aggastyánjai akikre példaképként, vagy olykor félve néztek fel a kisebbek és akiknek jelenlétét soha nem lehetett figyelmen kívül hagyni. Három éven keresztül léptem be Veletek ugyanannak az iskolának a küszöbén reggelente. Három évig voltatok Ti a „nagyok” a mi szemünkben, s most itt állok és zavartan búcsút veszek Tőletek. S hogy miként? Vagy könnyesen emlékezünk az elmúlt esztendőkre, ez esetben kockáztatjuk a lányok sminkjét, vagy pedig megpróbálok egy kis ösztönző útravalót csomagolni nektek. Én inkább az utóbbi mellett döntöttem: apró ajándékcsomagokkal igyekszem megtölteni batyutokat. Nos tehát következzen a ballagók 8 pontja, avagy mit kívánjunk mi, mit kívánhatok én az érettségi előtt és a felnőtté válás vonalán táncolóknak?

1. kívánság: Legyen hitetek! Egy erdélyi író mondta egyszer, hogy „az embereknek hitre van szükségük ahhoz, hogy élni tudjanak. Hinniük kell valamiben, máskülönben elvesztek.” Szerintem bármi lehet az a valami, amiben egy ember hisz, de legfőképpen saját maga legyen az.

2. kívánság: Álmodjatok! S ezeket vegyétek igenis komolyan, akármilyen hóbortnak tűnnek, mert így nőnek majd valósággá! A saját szállodádra vágysz? Keress fel egyet, nézd meg a működést és hozd létre a sajátodat. Álmod a Forma1? Akkor remélem, már van jogosítványod és tudod, mi az a dupla diffúzor. Filmsztár akarsz lenni? Irány a casting! Johnny Depp se Jack Sparrowként kezdte.

3. kívánság: Legyen elegendő erőtök, energiátok! És nem csak fizikailag, hogy a bevásárlásból elbírjátok a kosarat, hanem lelkiekben is, hogy még a megfoghatatlan ólomsúlyok is piheként legyenek ott a vállatokon.

4. kívánság: Kívánok társakat az életetekbe, hogy legyen kivel megosztanotok élményeiteket és átélni azokat. Hiszen mekkora örömöt okoz, ha szeretteinkkel együtt éljük át, ha éppen felvettek egy iskolába vagy az olyan kis semmiségnek tűnő pillanatokat, mikor hullócsillagot látunk elrepülni.

5. kívánság: Légy magabiztos! Az emberek tisztelik, megbecsülik az ilyen embereket, s így jobban érvényesíteni tudod terveidet.

6. kívánság: Egy kalappal… mármint szerencsét! A sok-sok tudás mellé, amit megszereztetek (vagy amit meg kellett volna szereznetek) az iskolánkban és majd fogtok a további életetekben, kell a szerencsés kéz, a szerencsés személyiség. S ha úgy álltok hozzá a dolgokhoz, hiszem, hogy magatokhoz vonzzátok azt.

7. kívánság: Mosolyogj! Ha nem is mindig segít, de könnyebb az élet, ha jókedvvel, optimistán áll hozzá az ember. S az önfeledt pillanatokból válnak a legfényesebb emlékek majd. Úgy gondolom, együtt töltött időtök során is jó néhány ilyen fényes morzsa hullott le. S talán ezekre gondoltok vissza a legszívesebben.

8. kívánság: Küzdjetek és soha ne adjátok fel! Megfelelő hozzáállással, kitartással a legkisebb kavics is sziklává válhat. „Nincs veszett ügy, míg akad csak egy bolond is, aki küzd érte.” – hangzott el egy közkedvelt filmben. Ezek voltak tehát az én kívánságaim számotokra, kedves végzősök. Tiszta szívemből remélem, hogy a sikeres érettségi vizsga után egy sikeres élet lesz a birtokotokban. Vigyétek tehát magatokkal ezt a 8 kívánságot: hitet, álmokat, erőt, társat, önbizalmat, szerencsét, mosolyt, kitartást.

Kategória: Hírek, események | A közvetlen link.