Többet ésszel, mint ész nélkül

         Levél Neked

Drága Zorka, annyira hiányzol, kimondani sem tudom.

Az osztály is a feje tetejére állt, mióta elmentél. Te mindig olyan jó döntéseket hoztál!

Ha itt vagy, biztosan nem fordul elő, hogy Zs. vodkát merjen hozni a hétvégi bulira, amit otthonról lopott.

Annyira hiányzik a mottód, amit naponta mondogattál: többet ésszel, mint ész nélkül. Még arra is milyen jó visszagondolni, hogy mennyit nevettünk ezen.

Ha itt vagy, az sem fordult volna elő, hogy ülünk az asztalnál, és az, aki nem húz bele az üvegbe, amit éppen körbeadnak, azt leköcsögözik. Erről szólt az utóbbi oszi nélküli osztálykirándulásunk.

Tudod milyen az osztály. Én nem merek kilógni a sorból,  én csak veled mertem kilógni a sorból…

Aztán persze , mint mindig hívott is K. anyja, hogy mi történt a kiránduláson, mert K. nagyon rosszul volt. Nem mertem mondani, hogy szerintem túl

sokat ivott.

Lehet kellene szólni az oszinak is…

Nemrég drogprevenciós előadás volt az iskolában, olyan életközeli képekkel szemléltették a drogok hatását, megértettem, hogy miért féltenek a szüleink minket.

Anya konkrétan retteg a ginától, a felnőttektől, akik gyerekeknek árulnak alkoholt, az italba csempészett piruláktól, idegen alakok poraitól, az üdítőbe kevert isten tudja miktől. Nekem nagyon sokszor szokta idézni Zacher Gábor toxikológust, és az ő gondolatait a  “boldog békeidőkről”, amikor az ecstasy még valóban ecstasy volt, vagy a marihuánás cigiben is lehetett “bízni”.

Attól kicsit megijdtem, hogy milyen sok olyan szer van a piacon, amelynek az összetételét sem lehet tudni, és a hatására sem lehet következtetni.

Elképzeltem magamat, ahogy ott fekszem kiszolgáltatottan, megsemmisítve, kifosztva, megfosztva mindentől, és nem emlékszem semmire. Ez lett a rémálmom.

Te ismered a VoltEgySzer Ingyenesen letölthető applikációt (App Store, Google Play)? Nagyon vagány ismeretterjesztő alkalmazás. Az előadáson ajánlotta a tanárnő. Letöltöttem, és sokat tanultam az egyes szerekről, azok kedvelt és nem kívánt hatásairól, veszélyeiről, a megelőzés és a gyógyulás lehetőségeiről. Mobilizált drogprevenció.

Lehet, ha megerősödök, és merek kilógni a sorból, felcsapok embereket megmentő aktivistának, vagyis fiatalokat megmentő, buliban sokat ivók megmentőjének.

Oh, bárcsak itt lennél! Neked is tetszene ez a kihívás. Igaz?

Mindenesetre, a helyzet a jelen pillanatban, ha nem akarod, hogy bántsanak, csináld azt, mind a többi.

Végszóként és elköszönésképpen: hiányzik az erőd, a bátorságod, a hited, hogy a világ jobbá tehető, a józanságod, a higgadságod, a türelmed, a hitelességed, a szenvedélyes elköteleződésed, az elfogadásod.

Miért kellett elköltözzetek?

T. szerint neked a legjobb, mert olvasta valahol, hogy Norvégiában dekriminalizálják a drogfogyasztást. Ilyen szavakat használ mostanában, hogy tudományosabban hangozzék, amit mond.

És  így te könyebben hozzájutsz majd a szerekhez.

T. is tudja, és mindannyian tudjuk, hogy te ki sem próbálnád.

És bárcsak itt maradtál volna, hogy a döntésed belénk ivódjon, és mi is ennyire meggyőződve tudjuk ki nem próbálni a drogokat!

Kiss Zsuzsanna,  iskolapszichológus

Kategória: Hírek, események | A közvetlen link.