Légy „cool” a jóban!

Illusztráció

Voltál tanuja olyannak, hogy osztálytársadról pletykákat, híreszteléseket posztoltak, és te ebből inkább kimaradtál, de nem tettél semmit ennek megállítására?

Kiss Zsuzsanna, pszichológus írása

Voltál már olyan helyzetben, hogy online „fikáztak”, hogy ártsanak a hírnevednek és baráti kapcsolataidnak?

Voltál tanúja olyannak, hogy osztálytársadról pletykákat, híreszteléseket posztoltak, és te ebből inkább kimaradtál, de nem tettél semmit ennek megállítására?

Esetleg te magad likeoltál, osztottál meg valakiről olyan tartalmakat, amelyekre nem adta a beleegyezését?

Illusztráció

Bármelyik szereplője is vagy ennek a történetnek (az áldozat, a szemlélő, a bántó), az interneten, elektronikus eszközökkel megvalósított agresszív magatartás részese lettél.

A cyberbulling, azaz internetes zaklatás nagyon összetett, sokrétű jelenség, az iskolai erőszak virtuális világra „kiterjesztett”, szövevényes és komoly következményekkel járó változata.

Tudtad azt, hogy az emberek sokkal mélyebben élik meg, ha interneten kezdik bántani őket? Az internetes zaklatás nem ér véget az iskolai program lejártával.

Az iskolában, most jelenleg az online felületen, pedagógusok azért dolgozunk, hogy olyan légkört teremtsünk a diákoknak, ami segíti őket a leghatékonyabb tanulásban, fejlődésben, mindannyiunk számára tűrhetetlen, mind az offline, mind az online térben való agresszív magatartás. Dolgozunk azon, hogy a fiatalok megértsék a „csak vicc volt” bántások, visszaélések súlyát.

Illusztáció

Azt tudtad, ha bántanak, akkor kérhetsz segítséget? Fordulhatsz a felnőttek felé, akikben megbízol.

Te, aki szemlélője vagy, tudtad, hogy nagyon sokat tehetsz azzal, hogy határozottan, de nem támadó módon közbelépsz?

És te, aki másokat bántasz, gondoltál bele abba, mit érezhetnek, mit élhetnek át mindazok, akik ezt elszenvedik, vagy végignézik a környezetedben?  És azt tudtad, hogy óriási nagy bajban vagy? Hiszen még jogi következményei is lehetnek tetteidnek.

Kategória: Hírek, események | A közvetlen link.