Petőfi 200, Hymnus 200 -Szavalóverseny

A két utóbbi évforduló tiszteletére bicentenáriumi évnek titulálódik a 2023-mas: Petőfi 200, Hymnus 200. Ezen égiszek alatt kiváló projektek születtek már meg és még tartogat számunkra érdekességeket az elkövetkezendő időszak. Iskolánkban igyekeztünk méltóképpen ünnepelni ebben az évben is: megszületett a Bicentenáriumi szavalóverseny ötlete.

Miért más ez az év, mint a többi? Lássunk néhány példát: 10 éve hunyt el Neil Armstrong, 20 éve alakult a Facebook közösségi oldal, 30 éve alakult a Google vállalat, 40 éve jelent meg a Milan Kundera  A lét elviselhetetlen könnyűsége című regénye, 50 éve jelent meg Gabriel García Márquez  Száz év magány című regénye

Ezek mind, mind kiemelkedő történések. Viszont hogyha magyar nyelvterületre vonatkoztatjuk akkor ismét több olyan évfordulóval találjuk szembe magunkat, melyek nagymértékben meghatározzák a magyar kultúrát, irodalmat, történelmet: 200 éve született Petőfi Sándor, 200 éve írta meg Kölcsey Ferenc Hymnus című költeményét.

A két utóbbi évforduló tiszteletére bicentenáriumi évnek titulálódik a 2023-mas: Petőfi 200, Hymnus 200. Ezen égiszek alatt kiváló projektek születtek már meg és még tartogat számunkra érdekességeket az elkövetkezendő időszak. Iskolánkban igyekeztünk méltóképpen ünnepelni ebben az évben is: megszületett a Bicentenáriumi szavalóverseny ötlete. Kedves kollégámmal, Oláh Enikő tanárnővel éjt nappallá téve szerveztük a kis ünnepséget, hogy minden a helyén legyen, minden méltó legyen.

A szavalóversenyen az 5-8. osztályos diákok vettek részt, minden osztályból 3-3 diák, összesen 24. Minden évfolyamnak volt külön egy szabadon választott és egy kötelező verse. Minden diák minden verse Petőfi Sándortól volt, ez volt az egyetlen kritérium. Az ötödikben a Hol vagy te, régi kedvem, hatodikban a Miért tekintesz be szobámba?, hetedikben az Álmos vagyok és mégsem alhatom, illetve nyolcadikban az Ismét magyar lett a magyar című szövegek voltak a kötelező szövegek. A szabadon választott versek sokfélék voltak, mindenki olyat választott, ami a szívéhez közelebb állt. A zsűri a következő tagokból állt össze: Ambrus Klára, nyugdíjazott magyartanár, Borbély András irodalomtörténész, egyetemi tanár és Kolozsi Borsos Gábor színművész, a Figura Stúdiószínház munkatársa.      A megálmodott majd megalkotott szavalóverseny jól sikerült. A Bicentenáriumi szavalóverseny, melyet Petőfi Sándor 200. születésnapjára ajánlottuk fel értelmezhető a kultúra, az érzelmek és a kreativitás találkozásaként. E három fogalom találkozása az előadók és a közönség számára egyaránt felejthetetlen élményt nyújtott.

Miklós Krisztina, tanárnő

Kategória: Hírek, események | A közvetlen link.