Szomatodrámával az önismeret útján

Beszélgetés Szőcs Bíró Edit iskolai tanácsadóval

 

A Hargitanépe cikke.

Akár a konfliktusok feloldásában is segítséget nyújthat egy érdekes terápiás módszer, amely Magyarországról indult, de már itthon is elérhető. A testi és lelki tudatosság megszerzése által könnyebben eligazodhatunk saját életünkben – többek között ezt nyújthatja a szomatodráma nevezetű eljárás. Szőcs Bíró Edit Gyergyóalfaluban dolgozó iskolai tanácsadóval, pszichológussal, szomatodráma játékvezetővel beszélgettünk.

– Mi tulajdonképpen és hogyan működik a szomatodráma?

– Dr. Buda László magyarországi pszichiáter és pszichoterapeauta kreatív önismereti és terápiás módszere ez, amely üzeneteket közvetít a testtől a tudatig, segítve a kapcsolódást a belső világunkkal. A „szomato” szó jelentése, a „test” arra utal, hogy a játékok során a testi tapasztalatainkra, tüneteinkre, betegségeinkre fokozott figyelmet fordítunk, és engedjük, hogy a test bölcsessége irányítsa tudatosságunkat. A „dráma” annyit jelent, hogy „élesben”, konkrét találkozások, konfliktusok, érzelmek átélésével és a szükséges lépések azonnali végrehajtásával hárítjuk el a gyógyulás belső akadályait és jutunk közelebb a vágyott testi-lelki harmóniához. Megalkotója szerint a szomatodráma játék során olyan elzárt, sokszor fájdalmas érzésekkel találkozunk, amelyek tudattalanul irányítják életünket, majd testi tünetek, betegségek formájában manifesztálódnak. A módszer testünk útmutatását és információs közegét felhasználva, segít önszeretetünk és önelfogadásunk gyakorlásában, hogy valódi, teherbíró, szeretetteljes kapcsolatot építhessünk önmagunkkal, testi, lelki és spirituális szinten egyaránt.

– Hogyan került kapcsolatba a módszerrel? 

– Hívott engem, úgy érzem. Amikor olvasni kezdtem Buda László könyvét, a Mit üzen a tested? címűt, nagyon kíváncsi lettem, felkeltette az érdeklődésemet. Levélben megkerestem a szerzőt, de kiderült, hogy csak Budapesten lehet programjaikon részt venni. Öt évet kellett várnom, hogy elérkezzen a pillanat, hogy megtapasztalhassam a módszert. Aztán elindultam azon az úton, amelyiken én magam is játékvezetővé váltam.

– Milyen területeken, milyen korosztálynál alkalmazható a legeredményesebben? 

– Főleg felnőttek jelentkeznek ezekre a játékokra, de vannak tapasztalatok gyerekek esetében is. Én is vezettem ilyet egy öttagú önismereti csoportban. Meglepődtem, mert olyan szépen zajlott a játék, mintha nem is kezdők lennének. Egyébként az a csodálatos ebben a módszerben, hogy már az első alkalommal nagyszerűen működik, nincs szükség arra, hogy előre megtanuljunk valamit. Önismereti módszer elsősorban, tehát abban alkalmazható a legjobban. Tapasztalat, hogy minden játék a főszereplő belső világa mentén zajlik. Nehéz megfogalmazni, hogy mi is történik, mert ahány játék, annyi koreográfia.

– Gyerekeknél milyen helyzetekben, milyen problémák esetén segíthet a szomatodráma? 

– Elsősorban testi tünetekkel járó panaszok, mint például szorongás okozta hasfájás, fejfájás esetén nyújthat megoldást.

– Hogyan képzeljünk el egy foglalkozást? 

– Egy kerek formájú szőnyegen elhelyezkednek a játékosok és a játékvezető. Egymásra hangoló rövid játékok után következik maga a gyógyító játék. Minden játék legtöbb negyvenöt percet tarthat. Kiválasztjuk a főszereplőt, aki elmondja a fájdalmát, elakadását, valamit, ami nehéz a számára. A szereplőket ő maga választja ki a játékához, ő nevezi meg, majd megkéri a szerep eljátszására. Néha furcsának tűnő szereplők lesznek, például elhangzik, hogy legyen valaki a sípcsont vagy az ínszalag. Kreatív ügyességgel megalkotja a szobrát, amely a játék kezdőképe, szubjektív anatómia szerint építve fel a saját bensőjéből fakadó képét. A továbbiakban a főszereplőt a játékvezető kíséri, instruálja a szereplőket a módszer technikai lépései szerint. Akkor mondható sikeresnek a játék, ha éreznek benne a résztvevők. A mindennapi életben arra vagyunk szoktatva, hogy ne érezzünk. Már kisgyermek korban a szülők megtiltják a gyermeknek, hogy sírjon, vagy kifejezze örömét. Itt a szőnyegen lehetőség adódik mindent tisztán megérezni, átélni és felismerésekhez jutni. A játék végén visszajelzéseket lehet adni, ha van olyan, amit a játékban nem sikerült közölni. Befejezésként a főszereplő megköszöni a szereplőknek, hogy részt vettek a játékában.

– Mennyi időre van szükség a változáshoz? 

– Már a játék folyamatában megtörténik a változás, a tudatosítás. Leesik a tantusz, ahogy mondjuk sokszor. Gyakran mondogatjuk azt is, hogy „ha tudtam volna…”, és itt lehetőség van megtudni mindazt, amire kíváncsiak vagyunk az életünkből. Az viszont már egyénenként változik, hogy mikor válik észrevehetővé a változás a hétköznapokban is.

Kategória: Hírek, események | A közvetlen link.