Prevenciós nap a gyergyóalfalvi iskolában

Az elsősegélynyújtás módszerét is megtanulhatták.

A prevenció fontosságára összpontosító, interaktív előadásokon vehettek részt a gyergyóalfalvi Sövér Elek Szakközépiskola diákjai pénteken.

A Hargita Népe cikke

Az eseményt az tette rendkívülivé, hogy a meghívott előadók az intézmény egykori diákjai voltak, akik saját szakterületükön szerzett tudásukat osztották meg a jelenlegi 7-12 osztályosokkal. Az eseményt a diákönkormányzat és az intézmény pedagógusai közösen szervezték.

A megelőzés fontosságáról, a tudatosságról szóltak a péntek délutáni előadások a gyergyóalfalvi Sövér Elek Szakközépiskolában. A diákönkormányzat és a pedagógusok az intézmény volt diákjait hívták meg, hogy egészségmegőrzésről, a tudatmódosító szerhasználat prevenciójáról, a biztonságos internethasználatról és más, aktuális kérdésekről tartsanak interaktív előadásokat a diákoknak.

Nagyon sok olyan dologgal, történéssel találkozunk tanárként a mindennapokban, amelyek bizonyítják, mennyire hadilábon állunk a prevencióval. Az egyértelmű igény, hogy erről beszéljünk, a diákönkormányzat részéről fogalmazódott meg, mi, pedagógusok segítettük az ötlet megvalósulását – hangsúlyozta Kiss Arnold programfelelős.

Legyen prevenciós nap, de ugyanakkor egy motivációs program is, az iskola egykori diákjainak tudása ösztönözzenek minket minél jobb eredmények elérésére – indokolta az esemény megszervezésének fontosságát Benedek Tamás, diáktanács elnök.

Az előadók listájának összeállításánál nem volt nehéz dolguk a szervezőknek, hiszen az iskola kapcsolatot tart az itt végzett diákokkal, akik közül többen egyetemi vagy mesterszakos hallgatók, illetve végzett szakemberek különböző területeken.

Első körben olyan volt diákokat szólítottunk meg, akik orvosi egyetemek hallgatói, vagy egészségügyi képzésben vesznek részt, majd azon kezdtünk gondolkodni, az itt végzettek közül kik azok, akik olyan értékeket képviselnek, amelyeket az iskola tanulóinak meg kell ismerniük – fogalmazott Kiss Arnold. Így állt össze egy tizenegy személyből álló lista: közülük kilencen volt diákok, két személy pedig fejlesztő pedagógusként dolgozik az intézményben. Az előadásokon a helyes internethasználatról, a világháló fiatalok énképére gyakorolt hatásáról, környezettudatosságról, helyes gyógyszerhasználatról, a stressz megelőzésének módozatairól hallhattak, de pénzgazdálkodási tippeket és elsősegélynyújtó gyorsképzést is kaptak a diákok.

Szép emlékek jöttek elő, ahogy bejöttem az épületbe és a diákok részéről érdeklődést tapasztaltam a téma iránt, annak ellenére, hogy kicsit féltem, hogyan tudom az egyetemen tanultakat középiskolás szinten közvetíteni. A kérdésekből, érdeklődésből úgy láttam, hogy sikerült – beszélt élményeiről Borsos András, aki közgazdaságtan mesterképzősként beszélt pénzgazdálkodási módszerekről a diákoknak.

Gál Arnold, a gyergyóalfalvi középiskolában érettségizett turisztika szakon, lelkes földrajztanárának köszönhetően földrajztudományok szakirányt választott egyetemi képzésként. Elmondta: tanárai ösztönzése, az iskola által biztosított számtalan lehetőség segített abban, hogy formálódjon érdeklődése és most ő segíthessen kialakítani egy tudatos gondolkodásmódot az iskolapadban ülő diákoknak.

A diákok érdeklődése arra ösztönöz, hogy az elkövetkezőkben rendszeresen megszervezzük a prevenciós napot iskolánkban. Pedagógusokként nemcsak örültünk, hogy hiteles tudásanyagot kaptak diákjaink, de az előadók által visszaigazolást kaptunk, hogy jó munkát végeztünk – összegzett Kiss Arnold pedagógus.

Boncina-Székely Szidónia

Kategória: Hírek, események | A közvetlen link.