Lakótársunk a radon

Törődjünk bele, minden bizonnyal a mi lakásunkban  is jelen van a radon, ez a földből szivárgó, színtelen, szagtalan radioaktív nemesgáz.   Azért fontos tisztában lenni a beltéri levegő minőségével, mert manapság életünk 80-90 százalékát zárt térben töltjük: a lakásban, az iskolában vagy a munkahelyen.

Betegségeket okozó zárt terek

Az újonnan épült irodaházak jellegzetessége, hogy még az ablakokat sem lehet nyitni, a szellőztetés belső rendszeren keresztül történik. Elengedhetetlen tartozéka ezeknek az épületeknek a légkondicionálás. Nem csoda, hogy gyakori az úgynevezett beteg épület-szindróma, melyet az építéskor használt vegyi anyagok, a levegőben jelen lévő baktériumok és penészgombák okoznak.

Ami a radon értékét illeti, az Európai Unióban 2013-ban fogadtak el egy sugárvédelmi szabályozást, melynek értelmében

a beltéri radon legfelső értéke 300 Bq/m3 lehet.

A radioaktív háttérsugárázás több mint a felét a radon okozza, mely a talajban lévő urán bomlása révén, a kőzetekben található rádiumból keletkezik. Ez a nemesgáz szeret „családban” lenni, a 238-as izotópú Urán leányelemeként a rövid felezési idejű, tehát gyorsan elbomló társaihoz, az aktinonhoz és toronhoz képest olyan, mint egy izgága gyerek. Közel négy nap a felezési ideje, és mindig megtalálja azt a rést a talajban, ahol a felszínre törhet. Csakhogy míg a szabad levegőn hamar felhígul, a zárt terekben megfelelő szellőzés és szellőztetés nélkül könnyen feldúsulhat.

A lakás radon-koncentrációja függ a talaj áteresztőképességétől, rádiumtartalmától, porozitásától, nedvességtartalmától, a nyomáskülönbségektől és a hőmérséklettől. De az építéskor használt építőanyagokban is jelen lehet a radon. A lakás azon részén gyűl fel a legkönnyebben, amely a legközelebb van a talajhoz, így a pince megfelelő szellőztetésével máris sokat tehetünk a radonszint csökkentéséért.

Tüdőrákot okozhat

Kevésbé ismert az a tény, hogy a dohányzás után a radon a második legelterjedtebb tüdőrákot okozó rizikófaktor. Akkor válik veszélyessé, ha bomlástermékei megtapadnak a levegőben található aeroszolokon, például a porszemcséken vagy a dohányfüst kis részecskéin, és a tüdőbe kerülve szilárd halmazállapotú elemként roncsolni kezdik a sejteket. A daganatos betegségek mellett az asztma és a légúti megbetegedések kialakulásában is szerepet játszanak.

A tüdőre gyakorolt káros hatása mellett fontos tudni, hogy a radont a gyógyászatban is alkalmazzák: a gyógyvizes fürdőkben, barlangokban, mofettákban a radon elsősorban a bőrön keresztül fejti ki jótékony hatását. Ezekben az esetekben belélegezve bomlástermékei nem tapadnak aeroszolokhoz, és a levegővel együtt kifújásra kerülnek. Erdélyben, különösen Székelyföldön sok helyen elérhetőek a radonos, gyógyító hatású természeti képződmények.

Egy új tanulmány szerint,  a hőszigetelt lakásokban másfélszer magasabb a radon koncentrációja, mint más lakásokban. 2017-ben 1300 új adattal egészült ki a térkép.  A vizsgált lakások 12 százalékában haladta meg a radon aktivitás-koncentráció az EU által törvénybe foglalt 300 Bq/m3 értéket.

Romániában egyébként még nincs a jogrendszerbe foglalva a radon felső értéke, de a szakemberek dolgoznak már egy ideje rajta, és remélhetőleg ősszel aláírják a jogszabályt. Az viszont tudható, hogy az országban 173 Bq/m3 az átlagérték, míg Európában 98 Bq/m3.

Hogyan mentesítsük otthonunkat?

A radon mérése a mai modern technikával nem túl bonyolult művelet: csak a megfelelő eszköz – mely leginkább egy gyógyszeres dobozra hasonlít – szükséges hozzá, melyet elhelyeznek a lakásban, majd idővel kielemzik az értékeit.

A radon mérésére szolgáló eszköz

A legtöbb, amit tehetünk a radon csökkentése érdekében, hogy 2-3 óránként szellőztetünk a lakásban, főleg télen. A hőszigetelés – bár hasznos és költségkímélő -, de nem jelent semmi jót a radonkoncentráció szempontjából, hiszen nem szellőznek megfelelőképpen a lakások. A rendszeres ablaknyitogatás mellett vannak más építészeti megoldások is, melyek megállítják a radont. A nyugati országokban egyre nagyon hangsúlyt fektetnek arra, hogy eleve úgy építsék fel otthonaikat az emberek, hogy minél jobban megakadályozzák a radon beáramlását a lakásokba.

A továbbiakban nézzétek meg a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT támogatásával megvalósult  ismeretterjesztő videót (a képre kattintva).

Kategória: Hírek, események | A közvetlen link.