Adventi gondolatok IV.

Hogyan kell várnom őt?

A győzelem már az Ővé. Ezt már tudjuk, de a harc még előttünk áll. Olyan ez, mint mikor nézünk egy izgalmas filmet és türelmetlenségünkben előre megnézzük a végét, hogy nyugodtabban tudjuk végig nézni a cselekményt. Már tudjuk, hogy Jézus Krisztus fog győzni, de a harc még előttünk áll.

Ki ellen harcolunk?

A Jelenések könyve szimbolikusan egy Szentháromság ellenes, démoni háromságot mutat be: a vörös sárkányt, az Antikrisztust és a hamis prófétát. Félelmetes harcosok, akik képesek hazugságokkal, hamis és megnyerő bájjal elcsábítani, és a bélyeggel megjelölni a föld népeinek nagy részét. Tehát résen kell lenni. Igaz, hogy a győzelem biztos, de az előttünk álló harc félelmetesnek mutatkozik.

Ha eltekintünk a szimbólumokról és vetünk egy pillantást a történelmi eseményekre: a világban uralkodó káoszra, a keresztény értékek rombolására, a kormányok nemzetellenes határozataira, a félelem uralkodására, az erőszakos egészségügyi diktatúra határozott fellépésére, máris a csatatéren találjuk magunkat.

Milyen fegyverekkel harcolhatok?

Erre a kérdésre is válaszol a Jelenések könyve, és nem az erőszak fegyvereit sorolja fel. Három jellemzővel illeti az Úr oldalán harcoló ’katonákat’:

  1. Kitartóak (iupomoné), azaz nem adják fel semmi áron. Nem alkusznak meg. Nem keresnek félmegoldásokat. Nem hagyják abban az imát. Bármilyen nagy legyen körülöttük és rajtuk a nyomás a tekintetüket nem veszik le Jézus Krisztusról.
  2. Rendíthetetlen a hitük (pistis), azaz nem félnek, mert tudják, hogy Jézus Krisztus MÁR győzött. Semmi sem tart örökké, a harc sem. Tudják, hogy Isten nem hagyja őket magukra, még ha jelenleg nehéz is. Hiszik, hogy mindig kerül egy darab kenyér, még ha munkahely nélkül maradnak is. Egyszóval nem félnek semmitől, mert a tekintetük Jézus Krisztuson van.
  3. Tisztán látják a helyzetet (sophia), azaz Isten bölcsességével szemlélik a jelent, és felismerik minden helyzetben a gonosz fondorlatait és hosszútávon romboló tervét.

Kedveseim, mindenünk adott a harchoz!

Sokféle téren lehet harcolni: a médián keresztül, politikusként, intézmény vezetőként, orvosként, pedagógusként, stb., és egyszerű emberként az otthon vagy a templom rejtettségében. Ez utóbbi harcosokra van a legnagyobb szükség. A Szűzanya mondta: ’…kezetekbe adtam a rózsafűzért. Ez a legerősebb létező fegyver, amellyel keresztül húzhatjátok a hatalmasok terveit. A ti kezetekben van a világ sorsa. Imádkozzatok, imádkozzatok, imádkozzatok!’                 Hogyan kell várnom Őt? Mint a tékozló fiú apukája: aktívan imádkozva; kitartóan harcolva, rendíthetetlen hittel bízva Benne, élénk figyelemmel vizsgálva az eseményeket, a tekintetemet le nem véve a győztes Jézus Krisztusról.

Mikor jön el? Meddig kell aktívan várnom?

Nem tudjuk pontosan. amíg el nem jön. Ő maga mondta „Csípőtök legyen felövezve és égjen a lámpásotok. … Gondoljátok meg: ha tudná a házigazda, hogy melyik órában jön a tolvaj, nem engedné betörni házába. Legyetek ti is készen, mert olyan órában, amikor nem is gondoljátok, eljön az Emberfia” (Lk 12,33-40)

Istentől megáldott aktív várakozást kívánnak a Sövér Elek Szakközépiskola pedagógusai!

Bodor Julianna, tanár

Kategória: Hírek, események | A közvetlen link.