Sfântul Ierarh Nicolae

 

 

Sfântul Ierarh Nicolae s-a născut în localitatea Patara din Asia Mica, în a doua jumătate a secolului al III-lea. El a participat în calitate de episcop la primul sinod ecumenic ținut la Niceea în anul 325.

 

 

El este recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei.

Nicolae este unul dintre numele personale cele mai îndrăgite și mai răspândite. El este format din cuvintele grecești: nike – victorie, biruință și laos – popor, și are înțelesul de “om ce face parte dintr-un popor victorios”. Sărbătoarea lui are și numele de Sân Nicoară, o posibilă derivație din “Sanctus Nicolaus”.

În tradițiile românești Moș Nicolae are atribuții străine de statutul său ierarhic: apare pe un cal alb, aluzie la prima zăpadă care cade la începutul iernii, păzește Soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el spre tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără lumină și căldură, ajută văduvele, orfanii și fetele sărace la măritat, este stăpânul apelor și salvează de la înec corăbierii și apără soldații pe timp de război. Peste, aproximativ, 800.000 de români își sărbătoresc onomastica de Sfântul Nicolae. Din totalul persoanelor care poartă aceste nume, aproape 538.500 sunt bărbați și, aproximativ, 285.000 femei.

 

Nagy Csongor, Clasa a VII-a A

Acest articol a fost publicat în Știri, evenimente. Salvează legătura permanentă.