SFÂNTUL ANDREI

Sfântul  Apostol  Andrei  este considerat creștinătorul României și ocrotitorul românilor, el fiind cel care a adus prima dată pe pământul strămoșilor noștri, cuvântul lui Iisus Hristos.

 

 

În fiecare an, la 30 noiembrie, Biserica face pomenirea Sfântului Apostol Andrei. Este numit și „Cel întâi chemat”, întrucât a răspuns primul chemării lui Hristos la apostolat. Sfântul Apostol Andrei a fost fiul lui Iona și fratele lui Simon Petru. Evanghelia după Ioan menționează că înainte de a deveni ucenic al lui Iisus, Ioan a fost ucenicul Sf. Ioan Botezatorul (In. I, 35-40). Devine ucenicul lui Iisus, în urma mărturiei Sf. Ioan Botezatorul: „Iată, Mielul Domnului”. Fiind evreu, nu se poate afirma cu certitudine dacă Andrei era numele său real (acesta fiind de origine grecească). Nu se știe însă cu ce ocazie a fost botezat sau care era numele său evreiesc. Există și unele mărturii conform cărora numele grecesc Andrei era destul de comun printre evrei încă din sec. II-III d.Hr.Chemarea lui Andrei la apostolie este relatată de Sfântul Evanghelist Matei prin cuvintele: „Pe când (Iisus) umbla pe lângă Marea Galileii, a văzut doi frați, pe Simon ce se numește Petru și pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja în mare, căci erau pescari. Și le-a zis: „Veniți după Mine și vă voi face pescari de oameni. Iar ei, îndată lăsând mrejele, au mers după El” (Matei 4, 18-20 și Marcu 1, 16-18). În sfintele Evanghelii, SfântulAndrei mai este menționat doar de două ori: la înmulțirea pâinilor, dincolo de Marea Galileii, când el l-a înștiințat pe Mântuitorul că acolo, în mulțime, era un băiat care avea cinci pâini de orz și doi pești (Ioan 6, 8-9), iar a doua oară,   după învierea lui Lazăr când, împreună cu Filip, au înștiințat pe Domnul că niște elini (greci), veniți în Ierusalim cu prilejul sărbătoririi Paștelui iudaic, voiau să-l vadă (Ioan 12, 20-22).

Potrivit tradiției și celor scrise de unii istorici și teologi din primele veacuri creștine, Sfântul Apostol Andrei a  fost primul propovăduitor al Evangheliei la geto-daci, interitoriul dintre Dunăre și Marea Neagră – cunoscut pe atunci sub numele de Scythia (Scitia), dar și în teritoriile de dincolo de Prut, în nordul Mării Negre. Dar până a ajunge aici, el a predicat în Asia Mică, de unde s-a îndreptat spre teritoriile amintite de la Dunăre și Marea Neagră.

 

                        Jánosi Barbara – Clasa a VII- a A

Acest articol a fost publicat în Știri, evenimente. Salvează legătura permanentă.