Patron spiritual

Despre patronul spiritual al şcolii

 

Sövér Elek

1937-1982

S-a născut la Joseni, tot aici a început studiile, mai târziu le-a continuat  la Târgu-Mureş,

unde la Liceul de arte a dat examenul de bacalaureat. După ce și-a dat examenul de licenţă la Institutul de Învăţământ Superior ”Ion Andreescu”, la Facultatea de pictură a fost transferat la Arad. De acolo a venit acasă la Joseni, lucrând ca profesor de desen.

Personalitatea lui de profesor de desen şi de artist a avut o influenţă foarte puternică asupra mentalităţii comunei, adică datorită lui mai mulţi elevi au fost atraşi de cariera de artist. Această personalitate nu a însemnat o atitudine extremistă, ci o atitudine care a cucerit mediul înconjurător cu prestigiul lui.  Omenia, ataşamentul faţă de consătenii lui şi faţă de tradiţiile secuiești au cucerit nu numai pe prieteni sau pe colegi, ci şi pe elevii săi. Din ataşamentul faţă de patrie, din dragostea şi respectul nemărginit faţă de oamenii în vârstă izvorăşte o artă aparte care este o moştenire spirituală lăsată în urmă pentru noi. Acest lucru este garanţia supravieţuirii lui, pe teritoriul nostru Secuiesc, acasă la Joseni.

Elevii lui îl consideră ca un tată spiritual, în primul rând pictorii, dar şi cei care au ales o altă profesie.

A murit foarte tânăr, la vârsta de 47 de ani, dar a rămas o persoană remarcabilă atât în domeniul picturii secuieşti, cât şi în domeniul picturii ardeleneşti.

Balázs József, profesor de desen

The gallery was not found!

Din picturile lui Sövér Elek