Virtuális kalandozás 3 csodás múzeumban

   A világ legnagyobb múzeumai mind bezártak. Tudjuk, hogy a virtuális séta nem kárpótolja a saját, személyes élményt, de van néhány, otthonról, asztali gépről vagy mobiltelefonról is elérhető lehetőség arra, hogy még ebben a helyzetben is a kiállítóterekben barangoljunk, sőt, akár olyan közel kerüljünk a műtárgyakhoz, amire normál körülmények közt nincs módunk.

Az ’Iskola másként’ program alkalmából egy rendhagyó kirándulásra hívlak meg titeket, csatlakozzatok néhány virtuális sétához a világ leghíresebb kiállító tereibe, ahol rendkívüli alkotásokat csodálhatunk meg, ’majdnem testközelből’. Nem hiába mondják, hogy minden rosszban van valami jó, ugyanis normális körülmények között nem biztos, hogy lenne valamikor lehetőségünk elutazni és megcsodálni ezeket az építészeti remekműveket a bennük rejlő sok értékes alkotással.

A csoportunkban már megszokhattátok, hogy rendszerint izgalmas 360 panorámafotókat osztok meg különböző helyekről, festményekről, ezúttal hasonló módon egymás után több tér, terem is bejárható, körbeforgatással, illetve a fehér nyilakat követve tudtok ’nézelődni’, helyszínt váltani a virtuális térben.

Izgalmas, tartalmas időtöltést kívánok kicsiknek és nagyoknak egyaránt!

Íme a három múzeum, elérhető a linkre kattintva.

Louvre, Párizs

Jelenleg sorbanállás nélkül nézelődhetünk a világ legnagyobb művészeti múzeumában.

A Louvre Párizs központi részén, a Szajna jobb partján található nemzeti múzeum, a világ egyik legismertebb és 1793 óta Párizs legnagyobb múzeuma.

Az európai képzőművészetek gyűjteménye mellett egyiptomi, iszlám, keleti, görög, római és etruszk emlékek is megtekinthetők. A XII. század végétől Párizs központjának meghatározó épülete ez a monumentális építmény.  I. Ferenc és a Napkirály, XIV. Lajos palotája volt. 1793 óta működik  múzeumként. Több, mint 60000 m²-en 35000 festménynek, szobornak, állandó és időszakos kiállításoknak ad otthont. Évente 6 millió ember látogatja.

https://www.360cities.net/search?utf8=%E2%9C%93&query=louvre

Van Gogh Museum, Amszterdam

Itt található a legnagyobb Vincent van Gogh festmény- és rajzgyűjtemény a világon: több mint 200 festményt, 500 rajzot, 750 személyes levelet tartalmaz. Ez is bebarangolható a kanapénkról. A múzeumot 1973-ban nyitották meg, Gerrit Rietveld tervei alapján épült. A múzeumban a névadó festményei, rajzai vannak kiállítva. A múzeum más 19. századi holland festők gyűjteményeivel is rendelkezik, könyvtára mintegy 24000 kötetet foglal magában, elsősorban a 19. századi művészetekről szóló tanulmányokat. Megtekinthetjük itt a festő japánmetszet-gyűjteményét is, s más 19. századi holland festők műveit. Van Gogh levelezése kapcsán természetesen számos levél, írás található Van Gogh testvérétől, Theótól is.

https://360stories.com/amsterdam/point/front-of-stedelijk-museum-amsterdam

Guggenheim Múzeum, New York

A Google Street View funkciója lehetővé teszi az Upper East Side-on található, a Central Park és az East River közötti múzeum híres csigalépcsőjének bejárását egyenesen a kanapénkról, emellett impresszionista, posztimpresszionista, modern és kortárs műalkotásokat is megcsodálhatunk.

A Solomon R. Guggenheim Múzeumot 1939-ben alapították a modern művészeteknek New Yorkban. Az Upper East Side-on található, a Central Park és az East River között. A múzeum fenntartója a Solomon R. Guggenheim alapítvány. Ez a legrégebbi és a legismertebb a Guggenheim-múzeumok között. Az épületet Frank Lloyd Wright tervezte és 1959-ben adták át. A múzeum gyűjteménye legnagyobbrészt az absztrakt művészeteket fogja át, de tartalmaz impresszionista, posztimpresszionista, expresszionista és szürrealista műtárgyakat is.

https://artsandculture.google.com/streetview/solomon-r-guggenheim-museum-interior-streetview/jAHfbv3JGM2KaQ?hl=en&sv_lng=73.95902634325634&sv_lat=40.78285751667664&sv_h=33.26611893808113&sv_p=-6.926667962470518&sv_pid=MfnUmHRyOSzMtY3vtYU05g&sv_z=0.9645743015259166

Gáll Eszter tanárnő

Kategória: Hírek, események | A közvetlen link.