Húsvéti tojásfestés

Ebben a szokatlan és embert próbáló helyzetben mindenkinek jól jön egy kis feltöltődés, kikapcsolódás. Közeledik a Húsvét is, ez az ünnep más lesz, mint a többi, az biztos, de most lesz idő ráhangolódni, akár még meghittebb és szebb is lehet.

Ezért arra gondoltam, hogy elkalauzollak benneteket a tojásfestés rejtelmeibe, így mindenki egy kicsit el tud mélyülni benne, szabadon alkothat, meglátjátok, hogy milyen jól belefeledkeztek majd a festegetésbe és közben a lelketeket is ráhangoljátok az ünnep közeledtére.

A tojásfestés története

A tojás a termékenységnek, az újjászületésnek a legősibb jelképe. Fontos szerepe van a húsvéti étkezésben is, de a tojás színezése régre nyúlik vissza. Leggyakrabban pirosra festették a tojásokat, ami a mágikus erejébe vetett hit miatt volt. Sok feltevés szerint pedig Krisztus vérét jelképezte. A tojásfestés az egész világon ismert népszokás. A tojás minden nép számára az újjászületést, a tavasz, a húsvét érkezését jelenti.

Érdekességek

 • Romániában a vendégek a gazdának tojást vittek, megütögették vele és közben köszöntést mondtak.
 • A görögök azt a tojást, amit a tyúk először tojt nagypénteken, varázserejűnek tartották.
 • Sok esetben jóslásra is használták: ha nagypéntek éjjelén feltörték, és egy pohár vízbe csurgatták, megmutatta, hogy milyen lesz a jövő évi termés. Volt, ahol a lányok tojáshéjat tettek a küszöbre húsvét előtti este, hogy megtudják, mi lesz a férjük foglalkozása. Már a kőkorban is az asszonyok tojást tartottak szülés közben a kezükben, hogy gyermeküket megvédjék a gonosz szellemektől.
 • A legenda szerint Ostara, a germán istennő birtokolt egy különleges madarat, ami színes tojásokat tojt. Egy nap az istennő a gyerekek szórakoztatására nyúllá változtatta a madarat, azóta tojnak a nyulak színes tojásokat. Ostara ünnepén a germánok egymásnak tojást adtak és megették, más források szerint elásták azokat.
 • Magyarországon avarkori sírokban is találtak már festett, mintákkal ellátott tojásokat. Az első írásos emlékek a témában Anonymus idejéből, a XIII. századból maradtak ránk.

Először 1615-ben, Strassburgban említik a húsvéti tojásokat. Ezek eredetileg egyszínűek voltak. Nyugat-Európában a leginkább elterjedt szín a piros, Kelet-Európában pedig az arany volt és csak a 17. században kezdték többszínűvé festeni, illetve különféle mintákkal ellátni a tojásokat. (forrás: http://kovacsneagi.qwqw.hu) (forrás:sulihalo.hu)

Még a kisfiam is szeret tojást festeni, úgyhogy egész biztos, hogy ti is élvezni fogjátok!

 

 

 

 

 

Tojásfestési technikák

Hogyan kezdjük?

A tojásfestéshez használható bármilyen tojás, leggyakrabban tyúktojást szokás, de lehet kacsa, liba, pulyka, akár strucc is, ha beszerezhető valakinek. 🙂

Lehet használni főtt tojást, vagy kifújt tojást is, ez utóbbi előnye, hogy örökre megmaradhat a festett tojás, és akár fel is lehet akasztani ágakra. A főtt tojás is tud tartós lenni, ha nagyon sokáig főzzük, kb. 30 percig, nagyon lassú tűzön, hogy ne tudjanak elrepedni. A hosszú főzés hatására a tojás belseje idővel kiszárad, nem romlik el.

Bármelyik módszert is választjuk, mindig kezdjük azzal, hogy a tojásokat alaposan megmossuk, zsírtalanítjuk. Én ezt úgy szoktam, hogy mosogatószeres vízbe áztatom őket egy időre, majd szivaccsal átmosom, leöblítem és már kész is. Ha bolti tojásunk van és írja rajta a lejárati dátumot, azt el kell tüntetnünk, semmiképp se dörzsöljük drótmosogatóval vagy bármivel, ami megkarcolhatja a héját, mert az festésnél valószínű meglátszik, én sajnos már jártam így. Ami legjobban bevált: mosogatószert cseppentünk az írásra, mindegyik tojáson, hagyjuk állni kb. 5-10 percet és szépen leázik tőle, szinte csak szivaccsal le kell törölnünk.

Ezután jöhet a főzés vagy kifújás, bármelyiket is választjuk, készüljünk fel a járulékos veszteségre, vagyis, hogy megtörténhet, hogy egy két tojás eltörik, rendszerint utolsó pillanatban szoktak, hogy jól felbosszantsanak. De idővel egyre profibbak leszünk és egyre kevesebb ‘baleset’ történik. Ez egyébként bármelyik munkafázisnál megtörténhet a gyönyörű tojásainkkal, igyekezzünk óvatosan dolgozni velük, nem hiába tartja a mondás, hogy ‘úgy bánnak vele, mint a hímes tojással. Kifújni több féle képpen lehet, nekem a jól bevált, hagyományos technikám ebből áll: megtörölgetem a tojásokat, hogy ne csússzanak ki a kezemből, hogy ne járjunk úgy, ahogy fent említettem. Egy nagyobb tűvel, vagy biztosító tűvel a tojás alját kilyukasztom, igyekezzünk jól eltalálni a közepét, hogy szimmetrikus maradjon a tojás. A pici lyukat a tű hegyével óvatosan egyre jobban megnagyítom, elég nagy lyukat szoktam fúrni, hogy könnyebb dolgom legyen, úgysem nagyon látszik végül az alsó lyuk és így is elég kemény munka egymás után vagy 10 tojást kifújni. Ez az alsó lyuk kb. akkora, mint egy nagyobbacska borsszem. Ezután kilyukasztom ugyanígy felül is tűvel, de itt már kisebb lyuk is elég és csúnya is lenne egy nagy tátongó űr a tetején.

Ezután jöhet a tojás kifújása, hát nem a legkedvencebb része a tojásfestésnek, de túl kell esni rajta… Ki tudja, lehet, van, akinek ez tetszik a legjobban.

A tojást fel lehet használni, ilyenkor Húsvét előtt nálunk jó sok bundáskenyér, rántotta és süti készül. A tojás héját alaposan át kell mosni kívül-belül, és jól kiszárítani festés előtt.

Hímzett vagy írott tojás

Egy íróka vagy kesice nevű fémcső segítségével viaszból mintákat rajzolunk a tojás felületére, majd festékbe mártjuk. A festék nem fogja meg a viasszal fedett felületet, így miután azt lekaparjuk, kirajzolódik a minta. Magyarországon ezek a minták leginkább geometrikusak.

A tojást hosszanti vonalakkal két vagy négy mezőre osztják, ez a rámázás. Az így kialakult mezőket díszítik, ezt hívják tojáshímzésnek, az így elkészült tojás pedig a hímes tojás. A hagyományos minták rendszerint szimbólumok, tojásra rajzolt jelképek, amik az élet minden területét megelevenítették, mezőgazdálkodás, mindennapi élet, természet, termés, virágok, vallásos szimbólumok.

A link-re kattintva egy nagyon szép rövidfilmet találtok a híres bukovinai írott tojásokról. A néni románul beszél és angolul van feliratozva, így a nyelvtudásunkat is csiszolhatjuk.

https://www.youtube.com/watch?v=KKBgFWo6JM4

Néhány hagyományos írott minta Gyímesből

Amire szükséged lesz:

tojás

íroka, kesice

méhviasz vagy gyertya, hozzá edény

viaszmelegítő, kályha, gáztűzhely vagy rezsó

tojásfesték

kanál vagy fakanál

edény a festékeknek, lehet műanyag is

rongyok, szalvéták

Ehhez a technikához lehet főtt tojást vagy kifújtat is használni, én inkább kifújttal szeretek dolgozni, erről a viaszt is könnyebb a végén letörölni és örökre megmarad, illetve fel is lehet fűzni, tavaszi ágakra akasztani, mint a fenti képen.

Kesice vagy íroka szükséges az íráshoz, akinek van otthon annak csak elő kell keresnie, sajnos jelenlegi helyzetben készítőket nem tudunk felkeresni, hogy tőlük szerezzük be. Viszont akár otthon házilag is el tudja készíteni egy ügyes kezű apuka például, most hogy otthon maradunk még idő is jut rá és kedv is talán. Egy fa pálcikát kicsit bemetszve kell rögzíteni egy vékony rézcsövet, a rézlapot pl egy tű köré csavarva kaphatunk kesicéhez való csövet. Végül ahol a cső és a pálcika találkozik körbe lehet tekerni pamut fonallal és akkor több viaszt szív fel, azaz hosszabb folyamatos vonalat tudunk vele húzni. A rézcső vastagságától függően vastagabb vagy vékonyabb vonalakat tudunk rajzolni. Rendszerint egy szál lószőr is kerül a rézcsőbe, ami a rajzolást segíti, de tapasztalatom szerint enélkül is jól működik az írás.

A képeken látható milyen sok féle lehet a kesice, mindegyikkel jól lehet írni.

A viaszt egy hőálló edényben felmelegítjük, ha nincs méhviasz egy régi gyertyát is be lehet olvasztani. Ha a viasz füstöl, akkor túlhevült és nem ír szépen, szétfolyik, ha pedig túlságosan kihűl, akkor nem rajzol egyenletesen és leválik a tojásról, erre végig figyeljünk oda. És végig óvatosan, figyelmesen bánjunk a forró viasszal, mert nagyon balesetveszélyes.

Egyik kezünkben a tojást fogjuk másikkal a kesicét, belemártjuk a felolvadt viaszba és jöhet az izgalmas rész, a rajzolás. Kezdetben mindenképp ajánlom a négyes tagolást, felosztást, vagyis körberajzoljuk a tojást két keresztező vonallal hosszában, majd vízszintesen is elosztjuk egy vonallal. Így kapunk egy szépen felosztott tojást, amit aztán olyan mintával töltünk ki, amilyennel csak szeretnénk. Ez a felosztás megkönnyíti a dolgunkat, azonban kell egy kicsi gyakorlat, amíg kialakul a térlátásunk és jól be tudjuk mérni az irányokat. Megtörténhet, hogy mire körbeérünk a vonallal azt látjuk, hogy egy jó ujjnyira elcsúszott a vonal két vége egymástól. Lehet, jól jön, ha az elején segédvonalakt húzunk ceruzával.

A mintákat kiválaszthatjuk a hagyományos szimbólumok közül is, ehhez ajánlom a gyímesi tojásmintákat. De bízhatjuk teljesen a fantáziánkra is, ennek csak a képzelet szabhat határt. Lehet szimmetrikus és asszimetrikus minta is. A hagyományos mintákra a szimmetria és ismétlődés jellemző. A vonalak mellett  gyakori díszítő elem a pont, pöttyözés is, ezt érdemes kipróbálni, akár hátteret is ki lehet tölteni pontozással.

A kicsi tanítványaim festés közben

Miután megrajzoltuk viasszal a tojást jöhet a festés, fontos, hogy a viaszos tojást csakis enyhén langyos festékbe tegyük, a forró festékben leolvad a viasz és eltűnik a minta, ha hideg a festék az sem baj, csak akkor kicsit többet kell     festékben hagyni   a tojást.

Az írott tojás lényege, hogy ahol viasz van, ott megmarad a tojás eredeti színe, tehát fehér lesz (pontosabban tojás színű) máshol pedig befogja a festék. Arról nem tettem említést, hogy érdemes minél világosabb színű tojást választani, hogy szép élénk és kontrasztos világos mintáink legyenek.

Fontos, hogy a tojásfestéket mindig a hátán levő előírásnak megfelelően készítsük el, mindent mérjünk pontosan, ne improvizáljunk, akkor nem érhet csalódás. Ha pl. azt írja a hátán, hogy 10 tojásra való, akkor ne erőltessük, hogy 30 tojást megfessünk vele, vagy ha igen, akkor ne csodálkozzunk, ha a végén max. egy halvány rózsaszínt tudunk kihozni a tűzpiros helyett.

Ha főtt tojást festünk, akkor csak beletesszük a festeni való tojásokat és addig hagyjuk a festékben, míg elégedettek vagyunk a színével. Azt megjegyezném, hogy száradás, viaszletörlés és fényezés után még élénkednek a színek, úgyhogy szebbre számíthatunk, mint amint a festékből kiemelve látunk.

Ha kifújt tojásunk van, akkor egy kicsit munkásabb a festés, ez ugyanis a festék tetején lebeg, tehát forgatni kell, esetleg injekciós tűvel fel lehet tölteni festékkel és akkor elmerül, én viszont a forgatós módszert jobban kedvelem, nem kell olyan sok ideig, hamar eltelik az idő. Fontos, hogy ne nagyon karcoljuk meg a tojást forgatás közben a kanállal vagy az edény oldalával, ne hagyjuk sokáig egy helyben állni a tojást, mert akkor egy nagy festékfolt lesz rajta, amit aztán nehéz eltűntetni, forgassuk folyamatosan, míg szép színe lesz. Én műanyag kesztyűvel szoktam, az most biztos mindenkinek van otthon.

Amikor kész a tojásfestés hagyjuk jól kiszáradni a tojást. Kitehetjük egy rongyra is őket, majd amikor nagyjából szárazok át lehet tenni papír tojástartóba, a kifújt tojásokból pedig ki kell fújni a belefolyt festéket. Figyelem, tényleg nagyon jól ki kell száradjon, legjobb másnapra hagyni a letörlést, az a biztos. Ha nincs eléggé kiszáradva, akkor megtörténhet, hogy a viasz letörlésénél lejön a festék is. A főtt tojásnak több idő kell a száradáshoz, mint a kifújtnak.

A viaszt úgy tudjuk letörölni, hogy a tojásokat felmelegítjük, megolvad rajta a viasz és egy ronggyal letöröljük róla, mindenhonnan. A tojást felmelegíteni több féle módon lehet, a gáztűzhely mellett, a legkisebb fokozatnál, nagyon óvatosan, nehogy megégessük magunkat, vagy a tojást, a ronggyal is vigyázzunk, mert kigyúlhat, nehogy belelógjon. A rezsó mellett is felmelegíthetjük vagy gyertya lángja mellett. Mostanra már látványos a munkánk, gyönyörködhetünk a szép tojásokban! Utolsó lépésként fényesíthetjük a tojásokat, be lehet kenni őket szalonnával, én viszont egy ideje körömvirágkrémmel szoktam, az is tökéletesen megfelel a célra és én jobban szeretem így az illatát.

A többszínű írott tojás

Bizonyára találkoztatok már olyan hímes tojással, ami színes, vagyis nem csak piros fehér vonalakkal díszítve.

Hogyan készül?

A lényeg a fokozatosságban van, rétegekben festjük ezeket a tojásokat, a világos árnyalatoktól haladunk a sötétebbek fele. Vagyis: első lépésben ugyanúgy megrajzoljuk viasszal, utána megfestjük egy világosabb színnel, pl. sárga (de lehet zöld, kék, rózsaszín halvány árnyalata is).

Kész az első festés, következik a második rajzolás, amiket most rajzolok rá világoskéken maradnak.

Fent a befejezetlen tojások, amelyeken csak egy réteg van még, lent pedig már kész a második rajz és festés.

Hagyjuk száradni annyira legalább, hogy ne legyen festékcsepp rajta, majd újra viasszal rajzolunk rá, illetve ki is tölthetünk viasszal formákat, majd beletesszük a tojást egy másik színbe, ami sötétebb, pl pirosba. Azok a vonalak, foltok, amiket most rajzoltunk sárgák lesznek (vagy amilyen színre festettük), úgy ahogy első rajzolásnál megmarad a tojás színe, most a második körben a festett szín fog megmaradni, ahol nincs viasz ott pedig piros lesz.

Ha akarjuk még tovább díszíthetjük, ebben a körben ha viasszal rajzolunk rá, az megmarad pirosnak és beletesszük mondjuk egy zöld festékbe. Ezt az ügyeskezű bukovinai tojásfestők addig rétegezik, míg elérkeznek a fekete színhez. El lehet képzelni mennyi munka van egy olyan tojással, amit 4-5 rétegben írtak és festettek. A színes tojásoknál a festést én szoktam variálni kicsit, játszani a színek keverésével, vagyis ha nem tetszik a színe, csak átteszem egy másik festékbe kicsit megforgatom és máris új árnyalatot kaptam.

Az első képen száradnak a kész tojások, ha piros után pl. zöldbe is forgatom, akkor ilyen barnák lesznek, utána a tojások ebben a dobozban várnak a fényesítésre és a Húsvét érkezésére, akkor majd szép kosárkába kerülnek.

A pulykatojást is szépen meg lehet írni

Festett tojás

Amire szükséged lesz:

tojás

növény a festéshez (pl. hagymahéj, cékla stb.)

kanál vagy fakanál

főző edény

A márvány mintáshoz kell még:

harisnya, olló, fonal, madzag, esetleg apró levelek, növények.

A tojást a természetben előforduló anyagokkal festették régen, ma már különböző fajta mesterséges festékek is kaphatók. A legelterjedtebb, hogy a vöröshagyma héját forró vízben kiáztatták, majd ebben a lében áztatták a tojást. Miután megszáradt szalonnabőrrel fényesítették.

Ezt a technikát én is szeretem használni, érdekes márványos hatást lehet elérni, hogyha a tojást hagymahéjakkal beborítjuk, és szorosan harisnyába kötözzük, esetleg a tojást egy érdekes formájú levéllel is díszíthetjük. A maradék hagymahéjat a főzővízhez tehetjük, hogy erősebb festő levet kapjunk, a harisnyába kötözött, hagymahéjjal burkolt tojásokat lassú tűzön főzzük, kb. 10-15 percig.

Kivesszük a tojásokat, hagyjuk kicsit kihűlni, majd levágjuk róla a harisnyát és lefejtjük a héjakat.

Nagy meglepetésünkre, gyönyörű árnyalatos, mintás földszínű tojásokat kapunk.

A barnák márványos hagymahéjas kacsatojások

A vörös hagyma világosabb barnás, a lila hagyma sötétebb bordós barna színeket fest. Ha jó szorosra feszítettük a harisnyát rajta, akkor a levél vagy viráglenyomat is szépen látszik rajta. Ehhez a technikához kifejezetten főtt tojást ajánlok, illetve a hagymahéjas lében is megfőzhető. Ha egyszínű tojást szeretnénk, nem márványost, akkor csak tegyük a vízhez a hagymahéjakat és áztassuk benne a tojásokat.

A képen látható melyik növény milyen színű tojást fest

Más természetes anyagokkal is lehet kísérletezni, ehhez a módszerhez is főtt tojást ajánlok, ha csak áztatjuk a lében a tojásokat, akkor halványabb, pasztellszíneket kapunk, ha pedig a tojások főző vízéhez adjuk a festő növényt, tehát együtt főzzük, akkor élénkebb árnyalatokat kapunk.

A természetes anyagokkal festett tojás nagyon divatos most újra, mert teljesen környezetbarát, mesterséges anyagoktól mentes, ehető is, és nem utolsó sorban elégtétellel tölti el készítőjét, hogy környezettudatosan alkotott valami szépet.

Batikolt tojás

Amire szükséged lesz:

tojás, bolti tojásfesték vagy növény a festéshez

kanál vagy fakanál, főző edény, harisnya, olló, fonal, madzag,

apró levelek, növények

A tojás felületéhez mindenféle mintákat rögzítettek, majd így tették a festékbe. Miután megszáradt, levették a mintát és az alatta lévő rész világos maradt, így kirajzolódott a minta. A fentebb említett harisnyás technikával lehet ilyen batikolt tojásokat festeni. Az a lényeg, hogy minél jobban tudjuk rászorítani a harisnyát a tojásra, így fog szépen látszani a minta.

Karcolt tojás

Amire szükséged lesz:

tojás

éles karcoló eszköz, hegyes olló, cutter, tű stb.

tojásfesték

kanál vagy fakanál, edény a festékeknek, lehet műanyag is, rongyok, szalvéták.

Ennél a technikánál először be kell festenünk a tojást, utána hagyjuk jól kiszáradni. Próbáljunk minél vastagabb héjú tojást választani. Karcolni lehet kifújt és főtt tojásra is. Először elkészítjük a növényi festéket, majd száradás után elkezdhetjük a karcolást. Egyik kezünkbe fogjuk a tojást, a másikba a kést vagy a tapétavágót. Minél meredekebben tartjuk a kés hegyét, annál vékonyabb vonalat rajzolhatunk vele, ha laposabban, vastagabbat (ezzel lehet játszani). Ne a legszebb tojáson próbáljuk ki először ezt a technikát, rá kell jönnünk az ízére. Karcolás után szintén fényesíthetjük a tojást szalonnával.

Csipkés Tojás

Különleges szokásnak számít a csipkékkel való tojásdíszítés. Ez legjobban festetlen tojásokon mutat. Vagy a tojás felületét díszítik csipkével vagy kifújják a tojást és nagyon aprólékos munkával átütik csipkés mintájúra.

Patkolt tojás

A szájhagyomány szerint a tojáspatkolást a magyar kovácsok találták ki. Csak az számított igazi mesternek, aki egy tojást is meg tudott patkolni. Ólomlemezekkel díszítették, karcolták és festették a tojásokat. A mai napi vannak a falvakban, akik űzik ezt a mesterséget.

Fantázia tojások

         A fenti technikák hagyományosak, ezen kívül lehet tojást díszíteni bármilyen eszközzel, festékkel, ami épp kéznél van, akár temperával, akrillal, körömlakkal, színes szalvétával, gyöngyökkel, igazából, csak a képzelet szabhat határt és nagyon szép színes, vidám húsvéti tojások születhetnek a legegyszerűbb eszközökkel is. A lényeg, hogy merj kísérletezni!

 

Nehézségek, amikre jó figyelni (vagyis tanuljatok az én hibáimból)

 

 • Ne dörzsöljük a tojásokat erősen, mert a karcos helyeket nem fogja be a festék
 • Tojásfőzésnél a túl erős hőtől elpattanhat a tojások héja
 • A tojás kifújásánál, ha erősen szorítjuk a tojást elpattan a kezünkben
 • A tűvel lyukasztásnál, ha nem óvatosan piciket szúrkálunk elreped a tojás
 • A levélmintás batikolt tojásnál ha nem szoros a rákötött harisnya eltűnik a minta
 • Növényi festésnél ha nem használunk elég mennyiségű növényt túl halvány lesz
 • Ha a kesicéről lecseppen a viasz a tojásra, azt hiába kaparjuk le, az már úgyis ott marad
 • A viaszt ne hevítsük túl, mert füstölni fog, ki is gyúlhat
 • A viaszos tojást ne tegyük túl meleg festékbe, mert leolvad a rajz
 • A festéket hagyjuk jól megszáradni mielőtt leolvasztjuk a viaszt, mert letörlődhet a festék is
 • A karcolt tojásnál fogjuk a festett tojást szalvétával vagy kesztyűvel, mert a festék megfogja a kezünket
 • Karcolásnál vigyázzunk, ne szorítsuk erősen a tojást, mert eltörhet

 

Jó munkát kívánok, remélem, mindenki talál olyan technikát a fentiek között, ami felkelti az érdeklődését és szívesen belevág a kísérletezésbe! Türelem, szeretet és gyakorlás meghozza a sikert, ez biztos!

Az elkészült tojásokról várom a képeket az alábbi e-mail címre, alig várom, hogy láthassam őket!

szakacs_eszter@ymail.com

Végezetül még egy pár kép az írott tojásokról, főként színesekről.

Gáll Eszter, rajztanárnő

Kategória: Hírek, események | A közvetlen link.