Maturandusz

Ez a kis szalag és rajta a két évszám csak egy szimbólum, jelképesen magába sűríti az elmúlt 12 év ezernyi emlékét, örömét, bánatát, sikerét és kudarcát.

Köllő Sándor, iskolaigazgató beszéde:

Tisztelt ünneplő közösség, kedves diákok, tisztelt szülők, hozzátartozók, tanár társak, szeretettel köszöntöm minden kedves vendégünket, aki eljött ma este velünk ünnepelni.

Megkülönböztetett szeretettel köszöntelek titeket kedves végzős diákok és osztályfőnökötöket Barabás Erzsébet tanárnőt.

Sokféle ünnep létezik, de minden ünnepben van valami közös, hogy ezek az ünnepek nem egyszemélyesek. Mindig valamilyen szűkebb vagy tágabb közösséghez kötődnek. Ünnepelni ugyanis nem magába szokott az ember, sőt nagyon kevés szomorúbb helyzet van annál, mint amikor valaki, valamilyen ünnepen magára marad. Egy iskola életében is vannak évente megismétlődő ünnepek. Egyik ilyen ünnepünk épp a szalagavató. Habár évente megismétlődik, mégis minden évben más és más, hiszen a végzős diákok, az ünnepeltek és a teremben ülő ünneplők minden évben másak. Ugyanígy más a XI osztályos diákok ünnepi műsora is. Épp ti voltatok azok, akik az elmúlt évben valami újat hoztatok az ünnepi műsorba. Ami viszont nem változik évről évre, kedves XII osztályos diákok, hogy nemsokára nektek is, mint minden évben a végzős diákoknak, feltűzik a nagykorúsítás szimbólumát, a szalagot. És ahogy már többször elmondtam, ti sem egyik pillanatról a másikra, ettől a szalagtól lesztek nagykorúak. Ez a kis szalag és rajta a két évszám csak egy szimbólum, jelképesen magába sűríti az elmúlt 12 év ezernyi emlékét, örömét, bánatát, sikerét és kudarcát.

Tisztelt szülők úgy gondolom a felnőttkor küszöbén nem egyszerű feladat az önök számára sem, egyszerre biztosítani gyermekeiknek a lehetőséget az egyre önállóbb cselekvésre és közben biztos támaszként mögöttük állni.

Keith Stuart szavait idézem: „Kezdő szülőként nagy vágyakat dédelgetünk a gyerekeinkkel kapcsolatban: legyen sikeres, népszerű, zseniális. Aztán ahogy múlnak az évek, ezek az igények valami jóval mélyebb vággyá alakulnak. Legyen boldog.”

Kedves végzős diákok én is azt kívánom nektek legyetek boldogok az életben. Hogyan lehetséges ez? Eötvös József szerint: „A boldogsághoz semmi sem szükségesebb, minthogy életünknek egy meghatározott célja legyen.”

Barabás Erzsébet, osztályfőnök köszönti az osztályát:

Szeretettel köszöntöm a XII osztályosokat, a szülőket, tanár kollegáimat, a községünk elől járóit, iskolánk igazgatóit és tisztelt vendégeinket!

El  kell mondjam,hogy saját magamon csodálkozom,hogy négyévente saját diákjaimat mivel indítom útnak,milyen tanácsokkal látom el nagykorúsításuk alkalmából.Nekem is,ahogy telnek az évek ahogy több tapasztalat van mögöttem,más és más dolgok tartoznak a fontos dolgok  az értékek közé.

Válságot észlelünk mindenben,de azt bátran merem kijelenteni,hogy az érték nem ismeri a válságot. Ami értékes volt ,szüleink,nagyszüleink idején,az értékes most is : a tisztesség,a becsületesség,az őszinteség, lelkiismeretesség, a szeretet,a türelem,a bizalom, az örülni tudás,a bátorság, a felelősségérzet,elkötelezettség,bölcsesség,igazságérzet,fogékonyság a a szép iránt,hit, belső békesség,  és lehet még folytatni a felsorolást …. Én ezeket az  értékeket szeretném a képzeletbeli  tarisnyátokba tenni,kedves osztályom.

Őrizzétek és erősítsétek és éljetek  ezekkel az értékekkel  boldogan  ha lehet itthon szülőföldünkön.

Néhány dologból az életben mindenkinek csak egy lehet:egyetlen édesanyja,egyetlen első szerelme,egyetlen szülőföldje,egyetlen iskolája. Ezek végig kísérnek egész életünkben. Bármennyire is nem hiszitek vagy nem  érzitek, de az iskola és a szülői ház: védelem. Ti már , egyre inkább: felnőtt emberek vagytok. Döntéseket fogtok hozni, amelyeknek következményeit ti kell vállaljátok. Az életetek  mostantól, csupa-csupa nehéz vagy könnyű döntések sorozata lesz.

Ahogy gyereknek lenni boldogság, felnőttnek lenni is az. Megállva egy  kicsit, és visszanézve közös életünkre bocsánatot kell kérnem tőletek, s köszönetet is szeretnék  mondani nektek.

Bocsánatot, ha  sokszor szabad kezet adtam nektek, amivel még nem tudtatok élni…

Bocsánat, ha nem  mindig voltam következetes veletek.

Bocsánatot, mert nem voltam elég szigorú veletek.

Köszönetet is kell mondjak, mert sokszor kérés nélkül előzékenyek, segítőkészek, előrelátóak voltatok

Köszönetet mondani az  őszinte, bizalmas beszélgetéseinkért.

Köszönet,hogy ha tévedtetek,tudtatok bocsánatot kérni.

Köszönet, hogy  jobb pedagógussá formáltatok.

Isten áldjon meg  titeket  jó kedvvel ,bőséggel!  Nyújtson felétek védő kart amikor küzdötök külső  vagy belső ellenséggel!

Kívánom,hogy legyen tartalmas,emberhez méltó  életetek, és hogy ne csak az  anyagi értékekre figyeljetek,sokkal fontosabbak  a belső,érzelmi értékek,ezt gyarapítsátok!

Osztályunk jelmondatával  nagykorúsítalak: ami nem más mint: LEGYETEK JÓK MERT TUDTOK!

Incze Emese XI.o motivációs beszéde:

Minden egyes pillanat az élet mozaikköve – világos és sötét, színes vagy kopott, arany vagy ébenfekete. És ahogy a mozaikot is csak egész képként a távolról szemléljük, és csak ritkán vesszük szemügyre egyenként a művészien egymás mellé rakott kövecskéket, ugyanúgy nem látjuk a pillanatot sem, melynek mindent köszönhetünk. Amit életnek nevezünk, az végül is nem más, mint számtalan pillanat gyűjteménye…Kis korunkban a legelső cél amit elértünk az az volt, hogy kimondtuk a legelső szavainkat és megtettük az első lépéseket a nagyvilág felé. Nos… Most kicsit nagyobb a tét. Amikor elkezdtük az életnek nevezett játékot talán nem voltunk teljesen tisztában azzal hogy mi is cél… Mindnyájatok élete egy-egy kincs. Egy egy sikertörténet… És hogy mekkorát robban a ti történetetek? Nos… Ez már csak rajtatok áll. Ne adjátok fel. Túl értékes a főnyeremény ami a célvonalnál vár titeket. Élvezzétek az életet és küzdjetek az álmaitokért. Tudjátok, nem is mindig a cél az ami a legjobb az egészben , hanem az odáig vezető út. Tegyétek csodássá az utatok, az életetek és annak minden egyes pillanatát. Van hogy akadályokat gördít elétek az élet. És lesz olyan is amikor úgy érzitek hogy nem bírjátok a játszmát…olykor elmorzsoltok egy két könnycseppet és ejt az élet egy két sebet rajtatok. Idővel a könnycseppek felszáradnak… A sebeitek begyógyulnak. És csak azon veszitek észre magatokat hogy a csata nyertesei ti vagytok ! Ne feledjétek. Isten a legnehezebb csatákat a legjobb harcosainak adja. Ha néha úgy érzitek hogy elég volt és megtört az élet … Csak nézzetek vissza picit a múlt történéseiben. Az első szó… Az első léptek. Egyikőtök sem adta fel… Hisz itt vagytok. Mindannyian beszéltek és jártok. Itt a bizonyíték hogy képesek vagytok rá ! Tűzzétek ki az álmaitokat magatok elé és küzdjetek azért , hogy az álom valósággá váljon. Hiddjetek magatokban , álmodjatok bátran és merészen

Tegyétek le a névjegyetek a világban. Az élet arra való , hogy éljük. Ha kimegyünk a temetőbe és körül nézünk… A sírköveken két dátum áll. A születésünk…és a halálunk ideje. És minden emberi lénynek megadatik ez a két dátum de az a kis idő ami a két szám közt jutott nekünk az jelenti magát az életet. Használjátok ki ezt az időt. Éljetek…igazán. Nevessetek, küzdjetek, győzzetek. Ez az ami igazán fontos. Engedjétek meg had idézzem Rocky Balboa szavait… „Mondok valamit, amit amúgy is tudsz. A világ nem csak napfény és szivárvány. Ez egy kegyetlen, undok hely, és bármilyen tökös srác vagy, térdre kényszerítenek ha hagyod, és soha nem engednek felállni. Senki nem tud olyan nagyot ütni, mint az élet, de nem az számít mekkorát ütsz, hanem, hogy mennyi ütést állsz ki, mikor talpon kell maradni. Bírni kell a pofont, és muszáj menni tovább. Csak így lehet győzni. Ha tudod, hogy mit érsz menj és küzdj meg azért, ami jár, és közben viseld el a pofonokat! Ne mutogass másra, ne mond, hogy nem te vagy a hibás, hanem ő, vagy ő, vagy akárki. Ez gyáva duma, és te fiam nem vagy gyáva, te jobb vagy annál!”

Ti sem vagytok gyávák. Saját életek hősei és győztesei vagytok. Nézzetek mindig előre … Maradjon meg bennetek a fény … És ami mindennél fontosabb : „LEGYETEK JÓK, MERT TUDTOK!”

Az esemény képgalériája alább megtekinthető.

Kategória: Hírek, események | A közvetlen link.